Lezing: Van Iran naar Uzbekistan deel 1
Met ‘stops’ langs de legendarische oude Zijderoutes
Zowel Iran als Uzbekistan lagen aan de legendarische oude Zijderoutes, de handelswegen tussen Europa en Azië in vredige tijden. Daarvan resten ons nog oude stadscentra met moskeeën, grote bazaars, forten en paleizen zoals in de beroemde steden Isfahan, Buchara en Samarkand. Soms zijn er alleen ruïnes en verhalen van overgebleven.
Verschillende musea in beide landen bezitten prachtige collecties kunstvoorwerpen. Geschriften van geleerden als Avicenna en Omar Khayyam worden tot op de dag van vandaag bestudeerd.

Iran, ooit het oude Perzië, omvat een groot en interessant gebied. Landschappelijk kent het veel contrasten: droge woestijnvlaktes, vruchtbare rivierdalen, regenachtige bergstreken en kustlijnen langs de Kaspische Zee en de Perzische golf. Het is bovenal een land met een indrukwekkende culturele erfenis, die teruggaat tot een van de oudste beschavingen ter wereld. Het is het land van de volgelingen van Zarathustra (de Zoroasters), van beroemde dichters en schitterende bouwwerken met blauwgroene koepels.
Het huidige Iran is een gecompliceerd land, deels in zichzelf gekeerd door een speciale opvatting over de Islam en door haar positie in de regio. Dankzij de oplopende conflicten met de V.S. is Iran momenteel veel in het nieuws.
Deel 1 van deze lezing richt zich voornamelijk op de historie, kunst en architectuur.

Zie ook deel 2 van deze lezing, aangeboden bij Bloei.

Onze docent heeft een kunstopleiding gevolgd en is kunsthistorica. Zij begeleidt onder meer kunst- en cultuurhistorische reizen; voor de organisatie ‘Parsaban’ leidt zij reizen naar Uzbekistan.

Wanneer is het?
Donderdag 23-01-20

Wat zijn de tijden?
Van 11.00 - 13.00 uur

Hoeveel lessen?
1 lezing

Waar is het?
Deze lezing op de hoofdlocatie van Bloei.

Wat zijn de kosten?
De prijs van deze lezing is € 18,50

Zijn er materiaalkosten?
Nee